امیرخانی در بخش هایی از کتاب نفحات نفت، به موضوع سیاست گذاری در حوزه فرهنگ و خصوصاً صنعت نشر می پردازد. وی با تقسیم بندی نویسندگان به "نفتی" و "مردمی"، وضعیت موجود را چنین توصیف می کند: "... داستان مینویسیم برای مسوول، شعر میگوییم برای مسوول و آرام آرام در جامعه گسل ایجاد میشود میان مردم و هنرمند نفتی از این دست. هنرمند نفتی درآمدش از نفت است پس رضایت مردم در کارش شرط نیست."
"حق التألیف را که رقمی است وابسته به رضایت ناشر و مخاطب تبدیل میکنیم به حقوق نفتی و این میشود اوضاع فرهنگ نفتیمان. ... حالا تعداد کثیری اهل فرهنگ نفتی داریم که اثرشان مخاطب ندارد، و در مقابل تعداد کمی اهل فرهنگ داریم که به درستی برای مردم مینویسند."
"این شکاف بین نویسندهی مردمی و فرهنگ سهلتی(1) نفتی، ابزارهای قدرتمندی فرهنگ سهلتی را در مقابل محبوبیت تولید خواهد کرد. این گونه است که کاغذ نفتی درست میشود، ناشر نفتی ایضا، نمایشگاه نفتی ایضا و قس علی هذا ..."
"مدیر نفتی فرهنگ که حتی تا به حال یک کتابش در فضایی واقعی منتشر نشده است و در میان مردم و در حقیقت صنعت نشر جایگاهی نداشته است، افتخار میکند به تعداد عناوین و نمیفهمد که عناوین بالا سرطان صنعت نشر کشور ماست و نشانگر یارانههای نابخردانه فراوان. نمیفهمد که تعدد عناوین وقتی کنار کمبود ویترین قرار میگیرد چه بلبشویی در بازار نشر به وجود میآورد. بعد هم میرود و مدام مصاحبه میکند و از مافیای نشر و توزیع صحبت میکند که کتاب همفکرانش را به دست مردم نمیدهد!
افتخار میکند به فروشگاهی بزرگ به اسم نمایشگاه بینالمللی و نمیفهمد که نمایشگاه یعنی حذف کتابفروشیها، نه فقط برای مدت برپایی که به دلیل نوع خرید عمده مخاطب برای طول سال. متوجه نمیشود که نمایشگاه، پایههای شبکه توزیع را سست میکند. نمیفهمد که شعار تاریخ مصرف گذشته از تولید به مصرف یا حذف شبکه توزیع چه ضربهای به نشر میزند. نمیفهمد که فروشگاه بزرگی به اسم نمایشگاه یعنی حذف کتابفروشیها، یعنی حذف شبکه توزیع و حذف شبکه توزیع یعنی سوق دادن ناشران به سمت فروشهای دولتی و عملا حذف ناشران مردمی و حذف ناشران مردمی یعنی حذف نویسندگان مردمی و این یعنی رسما حذف فرهنگ!"
1- امیرخانی می گوید سه لتی همان دو لتی است با یکسری توضیحات...
همچنین مطلبی از مطالب قدیمی رضا امیرخانی در سایت بولتن نیوز کار شده است
http://www.bultannews.com/fa/mobile/46910
در همين رابطه :
ماخذ: شبستان
|